La senyalística en el disseny gràfic. Per què és important?

senyalística al disseny gràfic

La senyalística en el disseny gràfic. Per què és important?

El disseny gràfic treballa per fer atractius productes, serveis i suports, però sense renunciar que siguin útils, eficients i compleixin els objectius pels quals van ser creats. Un dels casos en què aquesta premissa és més evident i necessària és la senyalística, una especialitat del disseny gràfic. No es tracta només de col·locar senyals o rètols que facin de guia per a vehicles o persones, va molt més enllà. 

La senyalística és una disciplina que estudia els senyals i els signes visuals per resoldre les necessitats d’informació i orientació dels individus en un espai exterior o interior. Un projecte de senyalística ha de complir amb uns criteris específics que cal seguir  perquè el resultat final respongui a les necessitats de l’espai i que els usuaris entenguin sense dubtes com s’estructura la mobilitat en aquella sala, edifici o pavelló.  el més important de tot és que la informació visual s’entengui sense esforç per la seva concreció, claredat i precisió. 

A Estudi Oliver Gràfic treballem en els projectes de senyalística seguint una metodologia de treball pròpia que ens permet controlar tot el procés de creació i elaboració. El primer que fem és una anàlisi exhaustiva de diversos aspectes (ús de l’espai, tipologia d’usuaris, situacions de risc, possibles imprevistos, ubicació…) i, un cop recollides totes les dades, passem a un segon estadi en què decidim el contingut, la forma, els colors i els materials amb l’objectiu de personalitzar al màxim el projecte.  

Recentment, hem dut a terme el treball de senyalística del centre de dia El Rec de les Forques, situat al bell mig de la ciutat de Banyoles. També n’hem dissenyat la imatge corporativa, la papereria, el fulletó, la pàgina web i hem organitzat la sessió de fotografia amb Carles Palacio. Un treball integral amb la participació de professionals de diferents àmbits.