“Ernest Costa, notari del territori”: una exposició per experimentar amb els sentits

exposició ernest costa

“Ernest Costa, notari del territori”: una exposició per experimentar amb els sentits

La preparació d’una exposició sempre és un procés llarg i complex, en què el disseny del recorregut, els espais i la imatge gràfica juga un paper fonamental a l’hora de crear l’experiència del visitant i facilitar-li la comprensió del discurs. Recentment, Estudi Oliver Gràfic ha treballat en la retrospectiva “Ernest Costa, notari del territori”, que es pot visitar fins al 13 de desembre al Museu Darder de Banyoles. La mostra recull un tast de la vastíssima producció fotogràfica i textual de Costa, que durant dècades ha capturat els paisatges i la gent dels Països Catalans equipat amb càmera i quaderns.

Una exposició d’aquestes característiques presenta reptes, però també oportunitats. D’entrada, aconseguir una síntesi representativa d’una obra tan extensa, que capti l’essència de l’autor; al mateix temps, és un desafiament traslladar en un espai interior com un museu les sensacions que transmeten les fotografies de paisatges. L’avantatge ha estat poder treballar colze a colze amb l’Ernest per bastir el discurs de la mostra i seleccionar els materials que el vehiculen, de manera que la visió sigui el més completa possible.

Per superar el primer dels reptes, hem condensat la figura i l’obra de l’Ernest en vuit conceptes: Territori, Sensibilitat, Activitats, Patrimoni, Millor Moment, Radical, Contemplació i Preguntaire. Per a cadascun, hem preparat els elements que el configuren: una fotografia representativa, un text propi, un plafó elaborat amb una tela de fons diferent per a cada cas –buscant reforçar tant la imatge com el text a partir de les textures– amb uns detalls brodats –una picada d’ullet a l’estima que té l’Ernest per l’artesania– i diversos objectes relacionats. Pel que fa al segon repte, hem volgut anar més enllà de la contemplació de les imatges per generar una immersió en la tasca del fotògraf i els escenaris que transita; l’hem treballada a partir del recorregut, la inclusió de sons de la natura, la il·luminació i la gamma cromàtica dels elements gràfics. Es tracta d’aconseguir que la mostra ens traslladi a les llargues passejades de l’Ernest pel territori.

L’exposició s’estructura en tres espais. En el primer, el de presentació, ens informem de qui és Ernest Costa i comencem a percebre el personatge. En el segon, l’espai central, hi ha ubicats els set primers plafons. Entre el de Radical i Contemplació, hi veiem una pantalla que, aparentment, ens mostra una fotografia d’un bosc. Ara bé, si ens hi fixem durant una estona, veurem que es tracta, en realitat, d’un audiovisual, que mostra el ritme pausat, i tanmateix ben viu, de l’indret. Aquest poema visual ens transmet la importància de l’observació en la fotografia. Finalment, el tercer espai conté el vuitè plafó, Preguntaire, on s’exhibeixen fotografies d’algunes de les persones d’arreu del país amb qui l’Ernest ha conversat al llarg dels anys; en aquesta darrera part també es pot visualitzar un petit documental sobre el fotògraf.

L’exposició ha estat comissariada per Josep Maria Massip. En la concepció i el disseny de l’espai, així com en la ideació del poema visual, hi ha col·laborat Antoni Bramon. Olga Pinatella i Bel Tort han participat en el muntatge, un procés laboriós en què s’han treballat els detalls al màxim. La realització del vídeo del tercer espai ha estat a càrrec de Quim Paredes de l’estudi 24ixs, mentre que Albert Costa s’ha ocupat de la música i la sonorització de la mostra. “Ernest Costa, notari del territori” és fruit, doncs, d’un treball exhaustiu i coral, que ha donat com a resultat una exposició que s’experimenta amb els sentits i ens endinsa en el món d’aquest incansable fotògraf i relator.